Vigyázz a PayPal számládra!

Vigyázz a PayPal számládra!

Kaptál már valaha olyan levelet, amelyben valami hasonló állt: “Vigyázz, a PayPal fiókod veszélyben van!” Nos, ha az itt lévő linken bejelentkeztél, akkor ez bizony tényleg igaz. Márpedig senki nem akar arra kelni, hogy a számlájáról eltűnt az összes pénz. Cikkem az ilyen PayPal csalásokat hivatott megakadályozni.

Hogyan nyúlják le a pénzed PayPalról?

Hogy jobban megértsük a folyamatot, helyezzük magunkat a támadó cipőjébe. Ahhoz, hogy megszerezze valaki PayPal számlájának az adatait a követlezőket kell tennie:

  • Csinálni egy kamu weboldalt, ami úgy néz ki, mint a PayPal.
  • Hozzákötni a bejelentkező funkcióhoz egy adatbázist, ami eltárlja a felhasználónevet és a jelszót.
  • Kiküldeni egy levelet az embereknek valami nem átlátszó szöveggel, hogy elérje, hogy az általa készített adathalász oldalon “bejelentkezzenek”.
  • Amint ez megtörtént, adatbázisból ki tudja olvasni a megadott email címet, és a hozzá tartozó jelszót.
  • Ezekkel be tud jelentkezni az áldozat éles PayPal számlájára. Innentől a fantáziádra bízom…

Ez egy nagyon olcsó átverés, de sok gyanutlan ember esik ennek áldozatul nap, mint nap. A trükk lényege, hogy mind a levél feladója, formázása, és maga a weboldal is nagyon hasonlít az eredetire, így megtévesztve a laikus szemet.

Hogyan védekezzünk ellene?

  • Ne nyissunk meg ilyen leveleket a spam mappából.
  • Figyeljünk nagyon a feladóra. Ha nem @paypal.com-ra végződik, akkor óvakodjunk a levél megnyitásától. Ez az első pont, ahol le tudjuk leplezni a csalást.
  • Ha véletlen megnyitottuk a levelet (ami nem javallott), akkor megfigyelhetjük, hogy a benne szereplő hivatkozás címe eltér az eredetitől. Ezt úgy tegyük, hogy nem nyitjuk meg az oldalt. (egér ráhúzása a gombra/linkre, ezáltal a böngésző alján megjelenik, vagy jobbklikk és hivatkozás másolása)
  • Találtam olyan oldalakat, ami úgy nézett ki, mint a PayPal, de csak a bejelentkezés gomb élt, a többi nem. Próbáljuk a többi hivatkozását megnézni az oldalnak. Ha nincs megvalósítva, át akarnak verni.

Titeket már akartak így átverni? Írjátok meg kommentben!

Ha szeretnél még hasonló cikkeket látni, akkor lájkold a Facebook oldalam, hogy egyből értesülj az új bejegyzésekről.

Hozzászólok