Átverés a Keletinél

Átverés a Keletinél

Hát ezt megszívtam…

Pár órával az esemény után is a hatása alatt vagyok. Valahol irónikus, hogy ilyen blogot írok, és erre ma átverik a fejem. Mindenesetre most kicsit bosszankodva, kicsit savanyúan nézve az oldal url-jét, de megírom neked, hogy te már ne dőlj be ennek az olcsó trükknek. Kezdjünk is bele!

Hogy vertek át?

Barátnőmmel sétáltunk a Keletinél, amikor egy kreol bőrű figura odajött hozzánk, és megkérdezte angolul, hogy tudunk-e neki segíteni. A bkk automatával volt gondja, mint kiderült az, hogy csak eurója van, és azt nem fogadja el. Az volt a deal, hogy vegyünk neki egy napijegyet, ő pedig ad 6 eurót cserébe.

Nincs mit szépíteni, gyanutlan voltam és belementem. A gép elkezdte nyomtatni a jegyet. Ahogy ez bekövetkezett emberünk megkérdezte, hogy tudunk-e visszaadni, mert csak 20 eurósa van. Nyílván nem tudtunk. Itt fölmerült számos megoldási javaslat, de valahogy mindegyikre volt valami nagyon átlátszó kifogása, ami miatt nem volt megoldható a dolog.

Egy pár kérdés után egyértelművé vált, hogy itt bizony átverés történt. Nem voltam formában, és nem is akartam, hogy rámenjen az egész esténk, így elengedtem neki ezt az 1650 Ft-ot. Azért fáj a dolog.

atveres-a-keletinel

Hogyan lehetne kivédeni az átverést?

Ebben a helyzetben nem figyeltem kellően. Vallom azt, hogy jó az embertársainkon segíteni. Mit lehetett volna tenni, hogy ha tényleg igaz a kérése, akkor jót tegyünk vele, de a föntihez hasonló esetet elkerüljük?

Hogy ez a kellemetlen eset ne forduljon elő, ott, az automatánál el kellett volna kérnem az eurót, még jegynyomtatás előtt. Elvégre én tettem neki szívességet. Ha ebbe nem megy bele, akkor a rossz szándék már sejthető, így érdemes faképnélnél hagyni az illetőt.

Mik a lehetőségek, ha már kész a baj?

Kicsit elemezve a szitációt a következőket lehetett volna tenni:

  • Elkísérni az illetőt egy pénzváltóhoz, ragaszkodni hozzá.
  • Felajánlani, hogy adok forintot, adja oda a 20 euróst. (Ezzel óvatosan, mert hamis pénz is lehet…)
  • Ha egyikbe sem megy bele, akkor rendőrt hívni.
  • Visszakérni a jegyet. (Ezzel az a baj, hogy mit kezdek utána vele?)

Az alattomos az volt az átverésben, hogy az illető sürgetett, mintha oda kéne érnie valahova. Kétség kívül jól csinálta a dolgát. Ilyenkor ennek nem szabad engedni, hanem higgadtan kell eljárni. Én sajnos nem így tettem. Át is vert…

atveres-a-keletinel-orom

Öröm az ürömben

Már egy hete húztam, hogy írjak. A dolognak az az egyetlen pozitív vetülete, hogy ez motivált arra, hogy rögzítsem az esetet, hogy te már ne dőlj be ennek az olcsó trükknek. Könnyen lehet, hogy a Keletinél még tevékenykedik az illető!

Ha hasznosnak tartottad az írásom, és szeretnél hasonló cikkeket olvasni, akkor lájkold a facebook oldalam, és értesülj az új bejegyzéseimről.

Ha tetszett a cikk oszd meg, és segíts vele másoknak is!

Hozzászólok